lørdag, desember 07, 2019

En manipulators metoderEn av de mest urettferdige situasjonene jeg vet om er når man prøver å være et ålreit menneske og lever etter en god tro i andre, men likevel blir utsatt for løgn og manipulasjon. Jeg kjenner dessverre flere mennesker som holder på med dette...bevisst eller ubevisst, det er aldri godt å vite. Men det er aldri greit. Og en ting er når jeg selv blir utsatt for det, men når det går utover mennesker som ikke har kommet lengre i livet enn at de ikke klarer å evne å oppdage slikt på egenhånd og dessuten blir utnyttet i en situasjon for å prøve å skade andre....da koker det hos meg. Det er så vondt å se på, spesielt når det er svært lite man får gjort med det.

Jeg vet at jeg skriver litt kryptisk, men det er fordi jeg må ta hensyn og verne om de det gjelder.
Men jeg vil skrive litt om dette for å belyse det, og for at kanskje det er flere der ute som sliter med det samme. Hvorfor være stille om det? Det er en uhyre vanskelig situasjon å stå i når du blir utsatt for det, men når du vel gjenkjenner tegnene og finner ut av hvordan du skal forholde deg til det, så er det litt lettere å avdekke det om ikke annet.

Noen ganger blir man desverre tvunget inn i en vanskelig situasjon med en person som gjør alt for å prøve å påvirke deg, og du har ikke annet valg enn å stå i det. Da skal jeg vise deg noen ulike måter personen kan prøve å manipulere deg på, uten at du kanskje merker det.

Personen gir deg skyldfølelse, noe som i seg selv er en intens følelse og gjerne kan få folk til å reagere urimelig. H*n ønsker med dette å sette deg ut av spill.

Personen spiller på din usikkerhet, dette er en følelse h*n utnytter når h*n vil manipulere deg. H*n gjør dette ved å identifisere situasjoner der du har svake overbevisninger eller lite egenkjærlighet, og drar nytte av det til egen fordel.

H*n prøver å få medlidenhet ved å bruke offerrollen for å forsøke å manipulere både deg, og få flere rundt med seg i det. H*n kontrollerer deg ved å late som (noen ganger uten å innse det, selvfølgelig) at h*n er skjør eller trengende.

Når personen prøver å "smøre selvtilliten" din ved å gi smiger. Noen ganger er faktisk intensjonen å senke forsvaret ditt i en situasjon som begynner å bli varm, for deretter å enklere kunne manipulere deg. 

Personen utfører skremselsteknikk som ikke nødvendigvis innebærer skriking eller noen direkte trusler, men prøver å så frykt i deg på en nærmest umerkbar måte.

Når h*n spiller dum så later h*n som at h*n ikke vet noe h*n vet, eller ikke kan gjøre noe h*n kan gjøre. Hvis personen later som at h*n ikke forstår hva du mener, er det også manipulativt. H*n kan late som at h*n ikke er involvert i et problem h*n er ansvarlig for også. 

Men hva gjør du hvis du skjønner at du blir forsøkt manipulert?

For det aller første så er det kjempe viktig for din egen del at du betror deg til noen du stoler på, og som du kan søke støtte hos. For er det noe en manipulator er god til så er det på en ubemerkelig måte å knekke selvtilliten og selvfølelsen din slik at du stadig kjenner behov for positiv forsterkning. Kjenner du på dette, så ta kontakt med de/den du kan støtte deg på.
Hvis du klarer å være bevisst på hva som skjer så motstå det reaksjonsmønsteret som er forventet av den som prøver å manipulere deg. Prøv så godt du kan å ikke vise følelser, bruk hodet og hold det kaldt. Å reagere med følelser er tegn på svakheter som er akkurat det h*n ønsker å utnytte.
Ikke gå i forsvar, da viser du at du er fanget. Heller ikke konfronter uten håndfaste bevis.

Det er selvfølgelig ikke lett å følge alle disse anbefalingene, og det er ikke bestandig jeg får det til selv, men du kommer langt om du har noen å støtte deg på. Da kan du spørre den støttende personen om du kan få lov til å snakke om det og heller få avreagert følelsesmessig her istedet, slik at du kan lettere være skjerpet når du må møte manipulatoren.  Det vanskeligste er når den du er i en konflikt med forsøker å manipulere deg via andre, gjerne uskyldige og uvitende, og du nærmest blir stående uten å ha mulighet til å kunne foreta deg så mye i fare for å skade deres mentalitet...selv om manipulatoren gjør skade så må ikke du finne på å ta igjen.

Hvorfor lever noen mennesker slike liv, undres jeg over.. Noen av dem er ikke alltid klar over det, og det går mer eller mindre på en slags automatikk, men det er aldri greit allikevel. Hvorfor kan man ikke si det til dem? Når man ikke inn? Mangler de ekte empati og forståelse? Hvor er selvinnsikten? Hvordan står det til med samvittigheten, eksisterer den? Hva får de ut av å prøve å vinne seg frem i livet med disse metodene? Hva skjer hvis de møter seg selv i døra en dag? Blir de avslørt noen ganger, og hvordan reagerer de på det? "Forsvinner" det plutselig mennesker ut av nettverket deres? Føler de seg bra med seg selv når de bare bestemmer seg for å være vanskelige ut av deres egoistiske prinsipper?

Jeg har så mange spørsmål, men jeg vet at jeg bare ender opp med en masse spekulasjoner til svar.
Det er frustrerende å havne på tverr av slike mennesker som prøver å ha makt over folk på en måte, og det utrolig trist når det involverer mennesker som fortjener det minst.

Kjenner du igjen noe av dette, og har du vært utsatt for det selv?Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar